Factoring

Factoring

Vad innebär fakturaköp?

Kort beskrivet är fakturaköp en tjänst som kan erbjudas av finansbolag till andra företag. För en mindre procent av fakturabeloppet kan du som egen företagare få snabb utbetalning på din faktura, och finansbolaget tar då helt eller delvis över kreditrisken.

Övertagandet av kreditrisken beror på om finansbolaget erbjuder "fakturaköp med regress" eller "fakturaköp utan regress". Vid det förstnämnda är det du som företagare som står för risken om betalning från slutkund uteblir. Vid fakturaköp utan regress, blir du som företagare helt fri från kreditrisken. När fakturan är såld, är det finansbolagets ansvar att få in betalning, och du kan lägga det bakom dig.

Gemene man tänker troligtvis att factoring är en tjänst som enbart små, - till medelstora bolag vanligtvis nyttjar, men riktigt så är inte längre fallet. Tvärtom, fler och fler bolag ser de många fördelarna med att skicka fakturan via ett finansbolag. Framförallt värdesätts den stora tidsbesparing och effektivisering som görs där de, istället för bevakning och övrig administrering av fakturan, kan fokusera på nästa uppdrag. Dessutom står de skyddade mot kreditrisken, vilket resulterar i bättre likviditet och större rörelsekapital. Något som faktiskt kan vara avgörande för ett bolags möjlighet till utveckling och överlevnad. 

Detta gäller då också små-, till medelstora bolag. Där det dessutom blir extra tydligt vad det är man spar tid på genom fakturaköp. I de allra flesta fall är det den egna företagaren som både utför jobbet, och som avsätter tid på kvällar och helger för administration och fakturering. Bortsett från den tid det tar att skapa en faktura i ett fakturaprogram och skicka den till kund, tillkommer tid för bevakning av inbetalning. Skulle dessutom betalning förfalla blir det ytterligare en hantering genom utskick av påminnelse och sedan bevakningen även av denna. Nästa uppdrag kan då bli lite haltande pga. avsaknad av kapital för material och liknande.

Låt säga då att företagaren istället säljer fakturan utan regress genom ett finansbolag. Fakturan går iväg till kunden och utbetalning till företaget sker inom 24 timmar. Både fokus och kapital kan då direkt läggas på nästa uppdrag och ännu viktigare, inte administrering och bevakning, utan det som är kärnverksamheten. Lägg också till att de eventuellt digitaliserar sitt företag och fakturerar enkelt från en app. Då behöver de heller inte vänta på att komma hem för att genom ett fakturaprogram på datorn skicka sin faktura.

"Dicopay erbjuder factoring utan regress, dvs att när vår kreditpartner Resurs Bank väl köpt fakturan så är det de som tar över risken för din kunds betalning". Klienten väljer om de vill ha betalt direkt eller om de kan vänta. Väljer företaget att få betalt direkt, får företagets kund möjlighet att välja om de ska betala med faktura, delbetalning eller kort.

Läs mer om Dicopay:

Så funkar Dicopay


Madeléne Kraemer

November 28, 2019

Signa upp dig för fler nyheter