Konkreta tips från våra kunder hur de anpassat sin verksamhet i Corona tider

Gunnar Frykfors, Grundare och VD till Rent a Chef

Läs hur man kan skapa arbete för kockar i krogbranschen genom att skapa en take-away verksamhet.

Hej Gunnar, berätta kort om ert företag och affärsidéen.


Rent a Chefs affärsidé är att erbjuda matlagning och matlagningsaktiviteter till företag och privatpersoner. Det innebär dels att vi anordnar events och kurser i vår egen matstudio, dels att vi gör det hemma hos våra kunder.Kunderna är små, medelstora och större företag

Vad var det som fick er att bli företagare?

Att vara företagare innebär frihet , men även hårt jobb. Det är snarare en livsstil att driva eget företag där arbetet är en del av fritiden. Det är svårt ibland att separera begreppen jobb och fritid, på gott och ont. Man måste ha passion för det man gör för att lyckas.


Hur påverkas ditt företag av Covid 19?

Vi såg en avbokning av 99% i månadsskiftet februari och mars. Mars är normalt den månad när allt tar fart igen men i år är det helt tyst. 

Vad gör ert företag för att kunna fortsätta med sin verksamhet även under Coronatider? 

Vi har dels ändrat inriktningen i verksamheten mot hämtmat, och även hemkörning. Men det är helt andra marginaler och kräver dessutom en del investeringar. Dessutom har Gunnar som är grundaren av Rent a Chef startat ett initiativ som heter Chefs Movement. Det innebär att vi dels hjälper kockar och annan personal i  krogbranschen genom att skapa jobb i vår take-away verksamhet som innebär prisvärd hemlevererad mat. Dessutom går det att donera matportioner till sjukvårdpersonal och andra personer som är våra hjältar i dessa svåra tider. Vi har tex. haft en ICA butik som donerat 80 matportioner till ett sjukhus i västerort.

Det är inte säkert att det finns möjlighet att låna pengar hos banken trots den likviditet som regeringen påstår sig ge. Pengarna fastnar helt enkelt i systemet. Läste tex. ett exempel från Tyskland att en företagare behövde likviditet  och fick ett lån för att överleva inom 24 timmar. Det går att söka lån i Sverige men till höga räntor, och lån är något som kommer att behöva betalas tillbaka.

Sänkta arbetsgivaravgifter är bra, men take-away mat är helt andra marginaler och svårt att få lönsamhet i trots detta.
En liten ljusning i tunneln är att vi ser ökade förfrågningar för våra grillbuffeéer och BBQ kurser. Kanske för att de aktiviteterna kan göras utomhus. Så, vi får se hur sommaren gestaltar sig.

Är du intresserad av att få kontakt med Gunnar på Rent a Chef och höra mer om hur de har gjort, kan du besöka deras hemsida:  https://rentachef.com/kontakt/

Vill du boka matlådor till lunch gör du det här: https://www.chefsmovement.com/

Rent a chef skickar sina fakturor genom Dicopay. Just nu har vi kampanj där vi bjuder på avgiften för att du ska kunna få betalt direkt, kampanjen sträcker dig fram till 31 juli. Klicka här för att läsa mer!

Madeléne Kraemer

April 16, 2020

Signa upp dig för fler nyheter